Udržitelné potravinářství: zpracování odpadního kolagenu

Anotace kurzu

Máte rádi želé bonbóny? Taky vás někdy zaujala reklama na kosmetické přípravky pro dokonalé vlasy a pleť bez vrásek? Nebo na kloubní výživu, díky které i člověk pokročilejšího věku údajně dokáže běhat jako kamzík? Co mají tyto produkty společného a jak se získávají důležité suroviny pro jejich výrobu? Na to odpoví přednáška Od pařátků ke kolagenu.

Průběh

Na první pohled nevábný odpad, na druhý velmi užitečný zdroj surovin pro výrobky v potravinářství, farmacii, kosmetice nebo medicíně. Řeč je o odpadních produktech, které vznikají při zpracovávání hospodářských zvířat. Během přednášky se seznámíte s druhy takových vedlejších bílkovinných produktů potravinářského průmyslu, jejich zpracováním a dalším využitím při výrobě věcí, s nimiž se všichni setkáváme v každodenním životě.

 

Experiment

Posluchači si budou moct osahat vzorky surovin i produkty z nich vyrobené. V případě delšího časového prostoru lze promítnout video vizualizovaného experimentu.

 

Délka:60 minut. Lze podle potřeby zkrátit na 45 minut či prodloužit na jiný časový úsek

 

prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.

Působí na Ústavu inženýrství polymerů, kde bádá v oblasti zpracování vedlejších živočišných produktů, bohatých na bílkoviny a tuky, na produkty využitelné v různých odvětvích. Na práci pedagoga ho nejvíce baví individuální práce se studenty, na práci vědce poznávání a řešení nových problémů.

Máte vybráno? Rezervujte si termín.

Vzhledem k pracovním povinnostem na univerzitě a změnám ve výuce se může stát, že ve vámi preferovaném termínu nebude mít lektor čas.
Určitě se ale s vámi pokusí najít tu nejvhodnější variantu.