Mýty o potravinách
Anotace kurzu
Zase to jídlo. Všichni ho potřebujeme, milujeme, občas i nesnášíme a taky si o něm myslíme spoustu věcí, které vůbec nemusí odpovídat realitě. Je pravda, že cukr je „bílý jed“? Měli bychom se vyhýbat lepku, mléku nebo máslu? Jak je to s obávaným glutamátem a dalšími éčky? Je špenát opravdu plný železa? Je hnědý cukr nutričně bohatší než rafinovaný? Jsou gumové bonbony dobré na klouby? Jsou vejce ve výživě zákeřná? Jsou rostlinné tuky vždy zdravější než živočišné? Jsou biopotraviny zdravější než ty konvenční? To všechno spolu rozebereme a zkusíme rozlousknout, co je pravda a co mýtus.
Průběh
Během tohoto kurzu si projdeme mýty a tvrzení, která se dotýkají téměř všech skupin potravin. První mýty, které nakousneme, budou ze světa mléka a mléčných výrobků, pak se přesuneme k masným výrobkům, pečivu, tukům a olejům, cukru a cukrovinkám. Pokračovat budeme s mýty o ovoci a zelenině, nebo vejcích. A na závěr se podíváme na éčka a biopotraviny.
Délka: 45 minut, 90 minut
Ing. Zuzana Lazárková, Ph.D.
Tato sympatická dáma je doma na Ústavu technologie potravin, kde se věnuje především kvalitě trvanlivých potravin. Co se s nimi děje během dlooouhého skladování a jak jejich kvalitu ovlivňuje třeba teplota, při které takové potraviny uchováváme? To jsou otázky, které Zuzce nedají spát. Studenti ji potkávají na přednáškách a cvičení z předmětů jako je Technologie potravin, Zbožíznalství nebo Senzorické hodnocení potravin. Kromě toho, že ráda učí a laboruje, se Zuzka nadšeně zapojuje do fakultních akcí, které šíří lásku k vědě. A se stejným zápalem a obdivem k publiku přednáší i pro studenty Univerzity třetího věku
Máte vybráno? Rezervujte si termín.
Vzhledem k pracovním povinnostem na univerzitě a změnám ve výuce se může stát, že ve vámi preferovaném termínu nebude mít lektorka čas.
Určitě se ale s vámi pokusí najít tu nejvhodnější variantu.