Od hladomoru k obezitě
Anotace kurzu
Technologie jsou jídlo a bez nich bychom měli hlad. Možná na to zapomínáme a přemýšlíme raději o tom, jestli jíst potraviny v „biokvalitě“, nebo „ze dvora“ a „bez chemikálií“. Podstatnější ale je, že máme každý den co jíst, což je štěstí, které naši předkové často neměli. Za to, že je dnes potravin dostatek vděčíme několika lidem, kteří stojí za technologickým pokrokem, a kteří jsou širší veřejnosti v podstatě neznámí. Pojďme se tedy společně podívat, komu bychom měli děkovat před každým jídlem.
Průběh
V úvodu přednášky se budu věnovat vývoji lidské populace v kontextu zemědělské produkce. Co je potřeba pro zvýšení výnosů základním zemědělských plodin? Nejprve se zaměříme na dusík, jeho přírodní zdroje a technologický pokrok vedoucí k průmyslové produkci hnojiv. Další část přednášky bude patřit pěstování nových, vysoce výnosných odrůd plodin, zejména pšenice.
Harmonogram:
1. Populace a potrava, plocha nutná k obživě jednoho člověka
2. Dusík v přírodě, zdoje dusíku
3. Fritz Haber, Carl Bosch – syntéza amoniaku z plynného dusíku
4. Norman Borlogh – odrůdy pšenice s vysokým výnosem
5. Mexico project a jeho další rozšíření
Délka: 90 minut
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.
Působí na Ústavu inženýrství ochrany životního prostředí. Vystudoval biochemii, kterou také přednáší, společně s dalšími předměty jako jsou environmentální technologie nebo technická mikrobiologie. Ve své vědecké práci se zaměřuje na biodegradaci syntetických a přírodních polymerních látek. Jako dítě neměl o své budoucí profesi jasnou představu a ke studiu chemie jej motivoval charizmatický učitel na gymnáziu.
Máte vybráno? Rezervujte si termín.
Vzhledem k pracovním povinnostem na univerzitě a změnám ve výuce se může stát, že ve vámi preferovaném termínu nebude mít lektor čas.
Určitě se ale s vámi pokusí najít tu nejvhodnější variantu.