Existuje nespočet důvodů, proč do toho jít. Přečtěte si našich top 10, které si rozhodně zamilujete.

1. UTB!

Mladá, progresivní, odvážná, sama podnikavá a vychovávající k podnikání, taková je UTB! Máme sice “jen” 20 let, ale vysoké školství ve Zlíně se pěstuje už od dob Baťových. Pyšníme se nejen jeho jménem, ale i jeho světovými postoji, a taky se doposud můžeme potkávat v některých jeho budovách. Naše univerzita má 6 fakult a nabízí více než 200 studijních programů, tedy směrů, kterými se můžete vydat na vaši cestu životem. Jsme nadšení, že si chcete zvolit právě nás! A že rozhodně nebudete litovat vás přesvědčíme v dalších bodech (a taky na Fejsbůcích a Instagramech).

2. Rodinná atmosféra & osobní přístup

Přesně tahle dvě označení padají od našich studentů nejčastěji, když se ptáme na to, co se jim u nás líbí nejvíc. Při zápisu ke studiu dostane každý student VŠ své číslo, a i když je vás tu přes 9 000 kousků, u nás nejste pouze číslem. To slouží pro lepší orientaci v informačních systémech, ale pro nás zůstanete pořád Alčou, Pepou, Zdendou, Janou… Není nic neobvyklého, že si studenti s některými pedagogy tykají a po absolvování zůstanou přáteli. Když vás něco trápí, stačí zajít za milými studijními referentkami nebo přímo za proděkany pro studium, kteří tu jsou pro vás, všechno se dá vyřešit. Navíc se zápisem ke studiu stáváte našimi kolegy – na tohle oslovení si zvykejte, i když to může znít napoprvé zvláštně, význam toho slova ctíme a vážíme si vás jako sobě rovných. Tak nás nezklamte.

3. Moderní prostředí

To by mohl říct každý, že? Ale ne každý se může chlubit novými budovami od světoznámé architektky Evy Jiřičné (rektorát, kde sídlí i naše knihovna, a Fakulta humanitních studií). Ani ostatní fakulty ale nepřijdou zkrátka, všude najdete nejnovější vybavení pro výuku, ale taky pro vědu a výzkum, protože i v laboratořích a s moderními přístroji budete denně studovat. Jen omrkněte Laboratorní centrum Fakulty technologické, takhle byste si barák plný vědců asi nepředstavovali, co? Pohledový beton, minimalismus, ale i útulnost a spousta světla dělá ze zlínských univerzitních budov oblíbence studentů i jejich instagramů. Nevěříte? Přesvědčte se sami prohlídkou našich budov ve virtuální prohlídce.

4. Malý velký Zlín

Že je Zlín malé město? To je a je na to právem hrdý. Jedinečná architektura, parky, stezky a lesy kam se podíváš, spousta pravých hipsta kavárniček, cukráren, pivnic, hamburgráren, vege restaurací i asijské kuchyně, všecko tu najdete. Kompaktní velikost má své logistické výhody. Po celém Zlíně se pohodlně dostanete trajflem kamkoliv za pár jednotek minut, ale stejně tak budete do půl hoďky všude i pěšky! Navíc koukat cestou na cihlovou baťovskou architekturu v kombinaci se zelení, industriálními budovami a západy slunce, které umí jen Zlín… to prostě neomrzí, nikdy.

5. Party lajf

Život ve Zlíně nabízí spoustu výhod a jednou z nich bezesporu je, že to tady žije! A to hlavně díky vám, studentům. Velký podíl na tom má totiž přímo Studentská unie UTB a Fakulta multimediálních komunikací, kde je pořádání supr akcí pro veřejnost dokonce povinnou součástí studia – pecka co? Každý týden tu máte x2 akcí na výběr, a pokud se vám nebude chtít na žádnou, dveře místních hospůdek jsou otevřené dlóuho do noci a sklenka vína v trávě na dece nonstop. I Zlín má své studentské středy, hospodské kvízy, cestovatelské přednášky, galerie umění, kino nebo slavné městské divadlo.

6. Menza & koleje

Menzu najdete na 4 lokacích, tak si můžete vybrat jednoduše tu, co máte nejblíž. Doporučujeme vyzkoušet i restauraci přímo na rektorátu, budete koukat, jak může menza vypadat! Oblíbeným evergreenem jsou čerstvé dobroučké pizzy na U4, nebo spravovací snídaně za pár kaček. Koleje najdete ve 3 lokalitách v blízkosti školy, záleží jen na vás – na kterou fakultu vás srdce táhne, ať to máte co nejblíž. Obojí můžete omrknout na webu kmz.utb.cz.

7. Máte knihovnu? A můžu ji vidět?

137 000. Tolik ukrývá knihovna titulů pod svými křídly, k tomu taky spoustu časopisů, novin, všechny studentské i vědecko-výzkumné práce vzniklé na půdě UTB a nespočet prací dostupných online na vědeckých databázích. Co víc potřebujete k hladkému průběhu studia? Tady najdete všecko! Tiché klidné prostředí na studování je samozřejmostí, oddělené studijní místnosti, kde se můžete pekelně soustředit, a jako bonus je vám k dispozici útulný obýváček s občerstvením. Tajné spodní patro knihovny pak schovává i nakladatelství, kde si mimochodem můžete nechat vytisknout a svázat vaši bakalářku nebo diplomku.

8. Studium za hranicí

Je libo studijní výlet za hranice? Easy, stačí se přihlásit! Univerzita má partnery po celém světě – je to klišé, ale je to tak. Na UTB opravdu chceme, abyste si své obzory rozšířili, víme, jak moc vás to může posunout jako člověka, proto je podpora výjezdů nadstandardní. Zlepšíte si cizí jazyk, získáte nové zkušenosti, přátele a nesmrtelné vzpomínky. Se vším vám poradí mezinárodní oddělení, abyste bez problémů zvládli i těch pár papírů, co je potřeba poslat.

9. Skvělé uplatnění, skvělá kariéra

Všichni říkají – studuj co tě baví a co ti přinese skvělou budoucnost. Gratulujeme, jste tu správně! Uplatnitelnost našich absolventů na trhu práce se pohybuje kolem 99 %. Najdete mezi nimi ředitele velkých firem, start-upů, designéry i světové vědce, nebo známé tváře. I z malého Zlína je vám otevřený celý svět a naši úspěšní absolventi jsou toho důkazem.

10. Poznej UTB blíž

Zajímá vás, jaké lidi budete na UTB potkávat? Můžete si je zrovna hned poslechnout! UTB totiž přišlo jako první v ČR s univerzitním podcastem, díky kterému můžete nahlédnout do akademického světa. Nečekejte žádné sáhodlouhé odborné rozhovory, opak je pravdou, slibujem! Hledejte UTB utebe na Spotify, iTunes, webu podcast.utb.cz nebo Instáči.